Eliminatiedieet
Een eliminatiedieet is een veelgebruikte methode om voedselallergieën, overgevoeligheden en intoleranties bij honden te identificeren en aan te pakken. Bij deze aanpak krijgt de hond tijdelijk een beperkt dieet van ingrediënten die hij nog nooit eerder heeft gegeten, om vast te stellen welke voedingsstoffen allergische reacties uitlokken. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen van het eliminatiedieet:
Doel
Het eliminatiedieet helpt om door middel van eliminatie en herintroductie te ontdekken welke specifieke voedingsmiddelen allergenen zijn. De hond krijgt uitsluitend voedsel waarvan bekend is dat het de hond niet eerder heeft gesensibiliseerd, wat helpt om de veroorzakers van allergische reacties uit te sluiten. Mocht er niet voldoende vooruitgang geboekt worden dan kan het mogelijk zijn dat er (ook) een omgevingsallergie meespeelt.
Selectie van het dieet
- Nieuwe eiwitten en koolhydraten: Het dieet bestaat meestal uit een eiwit- en koolhydraatbron die de hond nog nooit eerder heeft gegeten, zoals konijn, paard, of eend gecombineerd met zoete aardappel, pompoen of quinoa.
- Hydrolyse voeding: Soms wordt een hydrolysaatvoeding gebruikt, waarbij de eiwitten zijn afgebroken tot kleinere deeltjes die het immuunsysteem minder snel zal herkennen als allergenen. Dit is niet een dieet wat langere tijd ingezet zou moeten worden omdat dit vaak een heel laag eiwitgehalte heeft. Iets wat voor veel lichaamsfuncties wel van groot belang is. De voorkeur gaat dus uit naar een nieuwe eiwit met koolhydraatbron.
De bekendste allergenen
De allergenen die het meest voorkomen zijn de volgende:
- Rund
- Kip
- Lam
- Varken
- Kalkoen
- Hert
- Eend
- Paard
- Konijn
- Witvis
- Vette vis
- Zuivel
- Ei
- Sojaboon
- Maïs
- Erwt
- Aardappel
- Suikerbiet
- Wortel
- Tarwe
- Rijst
- Haver
- Gist
Duurtijd van een eliminatiedieet
- Minimaal 8 tot 12 weken: Gedurende deze tijd mag de hond niets anders eten dan het geselecteerde dieet en water. Wanneer de hond eerder al genoeg vooruitgang geboekt heeft kan overwogen worden om al eerder te starten
met herintroductie. Overleg dit met de deskundige.
- Geen tussendoortjes of extra’s: Om een zuivere uitkomst te krijgen, mogen geen traktaties, andere voeding of tafelrestjes gegeven worden. Wanneer een hond graag van straat eet moet overwogen worden hoe dit voorkomen
kan worden in deze periode. Voor sommige honden is het dan ook noodzakelijk om een anti-lokaas netje te dragen. (train dit wel om onnodige stress te voorkomen)
- Integrale aanpak: Allergieën zijn vaak een symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem. Daarom is het essentieel om de oorzaak te achterhalen en gerichte ondersteuning te bieden. Dit helpt het lichaam om in balans te komen, waardoor het immuunsysteem minder overactief wordt. Enkel het aanpassen van voeding zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken, biedt vaak onvoldoende resultaat. Het probleem onbehandeld laten, zorgt voor een blijvende strijd tegen terugkerende klachten.
Blijvende klachten? Javi&Ro bied persoonlijke begeleiding
Wanneer je hond ondanks een veterinaire of commerciële hypoallergene voeding nog steeds klachten vertoont, kan dat wijzen op een tekort aan essentiële voedingsstoffen, een verstoorde darmgezondheid en/of verborgen allergenen in de voeding. Een zorgvuldig uitgevoerd eliminatiedieet kan dan vaak de sleutel zijn om deze problemen op te lossen. Bij Javi&Ro bied ik professionele begeleiding bij het opstarten en doorlopen van een eliminatiedieet, specifiek afgestemd op de behoeften van jouw hond.
Met een persoonlijk traject zorg ik ervoor dat we:
- De oorzaak van de klachten systematisch achterhalen en aanpakken.
- In kaart brengen welke voedingsstoffen ontbreken en deze aanvullen waar nodig.
- Stap voor stap uitzoeken welke allergenen de klachten veroorzaken en deze elimineren uit de voeding.
- Een uitgebalanceerd dieet ontwikkelen dat vrij is van bekende allergenen en geen risico op tekorten geeft.
- Duurzaam resultaat bereiken door gericht te werken aan een betere algehele gezondheid.
- Een overzicht van belangrijke to do’s en don’ts krijgen om de beste ondersteuning voor jouw hond te bieden.