Hypoallergene Voeding

Wat zijn hypoallegene voedingen

Hypoallergene voeding is speciaal ontwikkeld om het risico op allergische reacties bij honden te verminderen. Dit wordt bereikt door ingrediënten te vermijden die vaak allergieën veroorzaken, zoals kip, rundvlees, of granen. Het oorspronkelijke doel van hypoallergene voeding is om honden met voedselovergevoeligheid een optie te bieden die minder kans geeft op een reactie.

Echter, de term “hypoallergeen” kan misleidend zijn. Het betekent namelijk niet dat een hond gegarandeerd geen enkele reactie zal hebben. Een hypoallergene voeding is alleen effectief als deze geen bestanddelen bevat waar de specifieke hond allergisch op reageert. Hierdoor kan het idee ontstaan dat hypoallergene voedingen altijd veilig zijn, terwijl dit in de praktijk vaak niet altijd zo is.

Een hypoallergeen dieet is alleen echt geschikt voor een hond als het geen ingrediënten bevat waar de hond specifiek allergisch of intolerant voor is. Het kan nog steeds bepaalde ingrediënten bevatten waar andere honden doorgaans niet allergisch op reageren, maar waar deze specifieke hond wel gevoelig voor is. Bijvoorbeeld, als een hond allergisch is voor kip en maïs en de hypoallergene voeding bevat nog steeds maïs (maar geen kip), dan zal de hond nog steeds symptomen vertonen. Hierdoor blijft het klachtenpatroon bestaan, ook al wordt er hypoallergene voeding gegeven.

Werkt dat voor elke hond?

Wanneer een voeding als hypoallergeen wordt aangeduid, betekent dit dat er rekening is gehouden met enkele veelvoorkomende allergenen zoals kip, rundvlees, of granen. Het idee is dat deze voedingen de kans op een allergische reactie verkleinen door bekende triggers te vermijden. Echter, in de praktijk worden veel hypoallergene voedingen in dezelfde faciliteiten geproduceerd als andere diervoedingen. Dit betekent dat er kans is op kruisbesmetting met allergenen die in andere producten worden verwerkt. Hierdoor kunnen sporen van ongewenste stoffen, zoals bepaalde eiwitten, in de hypoallergene voeding terechtkomen, zelfs als deze ingrediënten officieel niet op de lijst staan. Dit maakt het moeilijk om bij elk merk en elk product precies te weten welke allergenen daadwerkelijk afwezig zijn en of er geen risico op een reactie bestaat.

Een ander nadeel van veel hypoallergene voedingen is dat ze door de beperkingen in toegestane ingrediënten vaak gebaseerd zijn op een smalle selectie van vooral plantaardige ingrediënten. Het gebrek aan dierlijke ingrediënten kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten en specifieke aminozuren die honden nodig hebben voor hun gezondheid. Omdat honden van nature carnivoren zijn, kunnen diëten die voornamelijk op plantaardige ingrediënten zijn gebaseerd, onvoldoende voorzien in hun behoefte aan essentiële voedingsstoffen. Dit verhoogt het risico op voedingstekorten op de lange termijn, wat op zijn beurt weer kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Kortom, hoewel hypoallergene voedingen in theorie helpen om allergische reacties te verminderen, is er in de praktijk geen garantie dat ze volledig vrij zijn van allergenen of dat ze de juiste balans van voedingsstoffen bieden voor een optimale gezondheid.

Beschikbare voedingen

Als we bedenken dat de volgende ingrediënten vaak allergische reacties veroorzaken bij honden:

Rund – Kip – Lam – Vis – Tarwe – Soja – Erwt  – Rijst – Maïs

kunnen we de samenstelling van de onderstaande voedingen eens goed onder de loep nemen. Deze voedingen worden op de website allemaal gepresenteerd als hypoallergeen. Let hierbij ook goed op het aandeel plantaardige ingrediënten in elk van deze producten.

Ingrediënten
Ontsloten mais, gedroogde zalm, gevogeltevet, lignocellulose, zalmolie (1%), biergist, glucosamine en chondroïtine

Ingrediënten
Rijst, gehydrolyseerd soja-eiwitisolaat, dierlijke vetten, gehydrolyseerde gevogeltelever, bietenpulp, mineralen, sojaolie, visolie, fructo-oligosacchariden, borageolie, goudsbloemextract (bron van luteïne).

Ingrediënten
Bruine rijst (58%), lamsvleesmeel (24%), haver, lamsvet, erwten, algen, mineralen.

Ingrediënten
Maïszetmeel, kippenleverhydrolysaat (26%), gemalen pecannotenschalen, cellulose, kokosolie, mineralen, lijnzaad, gedroogde bietenpulp, sojaolie, gedroogde citrusvruchtenpulp, visolie (0,9%), gedroogde veenbessen, vitaminen, sporenelementen en bètacaroteen.

Ingrediënten
Maïszetmeel, gehydrolyseerd verenmeel met laag moleculair gewicht (bron van L-aminozuren en oligopeptiden), kokosolie, sojaolie, mineralen, lignocellulose, cichoreivezel, fructo-oligosacchariden, visolie, mono- en diglyceriden van palmitine- en stearinezuur veresterd met citroenzuur, dierlijk vet, goudsbloemmeel.

Ingrediënten
Granen, oliën en vetten, eieren en eiproducten, vlees en dierlijke bijproducten, plantaardige eiwitextracten, zaden, mineralen, plantaardige bijproducten, groenten, fruit.

Ingrediënten
Plantaardige bijproducten, plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, vlees en dierlijke bijproducten, mineralen.

Ingrediënten
Aardappelmeel, gedroogd kippenvlees (grond), pastinaak (gedroogd, gemalen), bietenpulp, mariadistel, koudgeperste plantaardige olie gemengd met (lijnzaad, koolzaad, bernagie-olie), zeewier, zalm olie, gedroogd veen extract, gedroogde cichorei, minerale klei, gedroogde brandnetel verlaat, gedroogde paardenbloem verlaat, yucca schidigera.

Ingrediënten
Bruine rijst, kip, witte rijst, kippenolie, haver, erwten, zonnebloemolie, vismeel, mineralen en zeewier.

Ingrediënten
Vlees en dierlijke bijproducten (vleesmeel: Lam, vis, rundertalg), maïs, tarwe, klis, rijst, appel, wortel, glucosamine, chondroïtine, fructo-oligosachariden, Yucca schidigera-extract.

Welk dieet past bij een allergische hond?

Bij honden met allergieën is een standaard commercieel dieet of veterinaire voeding vaak niet voldoende om klachten te verlichten. Elke hond is uniek, en juist bij allergieën is maatwerk essentieel. Het kiezen van de juiste voeding vraagt om een zorgvuldige analyse en een individuele benadering.

Bij het samenstellen van het dieet moet rekening worden gehouden met het voedingsverleden van de hond. Veel honden ontwikkelen allergieën na herhaaldelijke blootstelling aan dezelfde eiwitbronnen, waardoor het belangrijk is om nieuwe, ongebruikte eiwitten te introduceren. Afhankelijk van wat de hond in het verleden al heeft gegeten, zijn er vaak slechts een paar veilige eiwitbronnen over die geen reactie oproepen. Door zorgvuldig naar deze opties te kijken, kan een dieet samengesteld worden dat de kans op allergische reacties minimaliseert.

Een volledig samengesteld menu zonder allergenen biedt vervolgens de beste basis. Hiermee krijgt de hond alle benodigde voedingsstoffen binnen, zonder het risico op tekorten die door de allergieën al aanwezig kunnen zijn. Het vermijden van allergenen is cruciaal, maar vaak ook complexer dan het lijkt. Veel ingrediënten kunnen sporen van andere allergenen bevatten, bijvoorbeeld door het gebruik van ingrediënten die zijn blootgesteld aan voedermiddelen waaronder graan, zoals pens.

Blijvende klachten? Javi&Ro bied persoonlijke begeleiding

Wanneer je hond ondanks een veterinaire of commerciële hypoallergene voeding nog steeds klachten vertoont, kan dat wijzen op een tekort aan essentiële voedingsstoffen, een verstoorde darmgezondheid en/of verborgen allergenen in de voeding. In zulke gevallen kan professionele hulp uitkomst bieden. Bij Javi&Ro ben ik gespecialiseerd in het ondersteunen van honden met allergieën en bied ik persoonlijke trajecten aan die aansluiten bij de specifieke behoeften van elke hond.

Met een persoonlijk traject zorg ik ervoor dat we:

  • De oorzaak van de klachten achterhalen en aanpakken.
  • Onderzoeken welke tekorten er zijn en deze aanvullen.
  • Vaststellen welke allergenen de klachten veroorzaken en deze actief vermijden in de voeding en eventueel in de omgeving.
  • Een gebalanceerd dieet opstellen, vrij van bekende allergenen en zonder risico op verdere tekorten.
  • Duurzaam resultaat bereiken door stappen te zetten voor een betere algehele gezondheid.
  • Alle belangrijke to do’s en don’ts in kaart brengen.