Vlooienallergie

Welkom op onze website over allergieën bij honden, dé plek waar u uitgebreide en betrouwbare informatie vindt. Allergieën hebben een grote impact op het welzijn van uw hond en vragen om een zorgvuldige aanpak. Op onze website bieden we diepgaande kennis over de oorzaken, symptomen en meest voorkomende allergieën, zoals bijvoorbeeld voedselallergieën en omgevingsallergieën.

Ons doel is om u te voorzien van wetenschappelijk onderbouwde informatie en behandelopties, zodat u uw hond kunt ondersteunen in een gezond en comfortabel leven.. Of het nu gaat om preventie, diagnostiek of behandelingen zoals door middel van een eliminatiedieet of advies op maat, wij staan klaar om u te begeleiden met deskundig advies en praktische tips.

Symptomen

  • Ernstige jeuk: De hond krabt, bijt of likt veelvuldig aan de aangetaste plekken.
  • Haaruitval: Met name rond de staartbasis, buik, liezen en achterpoten.
  • Roodheid en ontsteking: De huid kan rood en ontstoken zijn, vooral op de plaatsen waar de hond het meest jeukt.
  • Korsten en schilfering: Door het voortdurende krabben en bijten ontstaan vaak korsten, wondjes en een droge, schilferige huid.
  • Verdikking van de huid: Bij chronische gevallen kan de huid donker verkleuren en dikker worden zoals bij olifantenhuid.
  • Secundaire infecties: Door het voortdurende krabben en beschadigen van de huid kunnen bacteriële of gistinfecties optreden.

Oorzaken

De allergische reactie ontstaat door blootstelling aan de antigenen in het speeksel van de vlo. Een enkele beet kan genoeg zijn om een hevige reactie te veroorzaken bij een hond die al gevoelig is. Honden kunnen het hele jaar door vlooienallergie hebben, maar de symptomen verergeren vaak in het eind van de zomer, begin van de herfst, wanneer vlooien actiever zijn.

vlo vlooienallergie

Diagnose

De diagnose vlooienallergie wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en de reactie op vlooienbestrijding. In sommige gevallen kunnen huidtests worden gebruikt om de allergie te bevestigen.

Behandeling en preventie

  • Integrale aanpak: De integrale aanpak bij vlooienbestrijding hangt af van de ernst van de plaag. Soms is een grondige behandeling van het huis met een chemisch middel nodig om de vlooien volledig uit te roeien. Daarna kan preventie op een natuurlijkere, minder belastende manier worden voortgezet.

  • Vlooienbestrijding: Dit is de belangrijkste stap in het beheersen van vlooienallergie. Het is essentieel om zowel de hond als de omgeving te behandelen. Er zijn diverse vlooienbestrijdingsmiddelen beschikbaar, zoals orale tabletten, spot-on behandelingen en vlooienshampoos. Een nadeel van deze middelen is de toxische belasting voor de vaak al kwetsbare lichamen van honden. Zodra de vlooienplaag onder controle is, kan preventie vaak op een minder invasieve manier worden onderhouden. Regelmatige behandeling blijft echter essentieel om nieuwe beten en allergische reacties te voorkomen.

  • Symptoomverlichting: Om de jeuk te verlichten en huidontstekingen te behandelen, kan de dierenarts antihistaminica, corticosteroïden of andere ontstekingsremmende middelen voorschrijven. In sommige gevallen zijn antibiotica of antischimmelmedicatie nodig als er secundaire infecties zijn. Dit kunnen erg belastende medicijnen zijn voor.
  • Corticosteroïden (Prednison): Om de ontsteking en jeuk snel te verminderen. Prednison kan effectief zijn bij het verlichten van vlooienallergie bij honden, maar het heeft ook nadelen. Langdurig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals gewichtstoename, verhoogde dorst en eetlust, een verminderde afweer tegen infecties, en schade aan lever en nieren. Ernstige gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, kale of slechte vacht, hangbuik, spierzwakte, en het uitblijven van loopsheid kunnen eveneens optreden. Bovendien, als prednison gelijktijdig met een enting wordt toegediend, kan de vaccinatie minder effectief zijn vanwege de verminderde afweer.
  • Antihistaminica: Voor mildere gevallen om jeuk en allergische reacties te verminderen.
  • Topische crèmes of zalven: Om ontstekingen en huidirritaties lokaal te behandelen.
  • Antibiotica of schimmelwerende middelen: Indien er secundaire infecties ontstaan door krabben of likken. Antibiotica kunnen een nadelig effect hebben op de darmgezondheid, wat een probleem kan zijn, vooral omdat veel honden met een allergie al een verminderde darmgezondheid hebben.

  • Omgevingscontrole: Het is belangrijk om ook de omgeving van de hond te behandelen, zoals beddengoed, de tuin, tapijten en meubels, aangezien vlooien daar kunnen blijven leven en zich voortplanten.

  • Immunotherapie is niet effectief bij een vlooienallergie.

Vlooienallergie kan effectief onder controle worden gehouden met een zorgvuldige en consequente aanpak van vlooienbestrijding, gecombineerd met een passende behandeling van de symptomen.